N’hi ha prou amb la igualtat?

Si a l’anterior entrada us parlàvem de la clau de la interseccionalitat, aquesta vegada ens volem centrar en un aspecte bàsic per abordar les discriminacions: la diferència entre igualtat i equitat.

I per fer-ho ens hem inspirat en la xerrada brillantment il·lustrada per l’Emilia Roig, fundadora i directora executiva del CIJ Centre for Interseccional Justice, dins el marc de les jornades “Mirades Polièdriques a les violències de gènere organitzades per la Universitat de Vic.

Per parlar de la diferència entre igualtat i equitat, normalment s’utilitza aquesta imatge:

Si mirem la il·lustració, veurem que a la imatge de l’esquerra hi ha representada la igualtat. A cadascuna de les persones se’ls ha donat el mateix, una caixa, per poder gaudir del partit. Aquesta imatge es refereix a una societat meritocràtica, el discurs de la qual ens diu que si les persones s’hi esforcen, se’n sortiran. 

El problema és que en un marc com aquest, passem per alt les estructures de la societat, que creen avantatges per unes persones i inconvenients per unes altres. així doncs, veiem que la persona blava pot gaudir plenament del partit, que la tanca no li fa nosa i està situada a una alçada suficient. Si mirem la persona vermella, veiem que s’ha de posar de puntetes i ha de fer un esforç per gaudir-lo. La tanca li queda una mica justa. I en canvi, la persona groga té moltes dificultats per veure el partit ja que ho fa a través d’un forat a la tanca.

 En canvi, la imatge de la dreta, ens parla d’una societat igualitària, on a cadascú se li dóna el què necessita d’acord amb la tanca, no d’acord amb les seves habilitats o potencialitats. 

D’aquí que a vegades ens pugui semblar que les “accions positives” aplicades als governs de cara a reduir les discriminacions de gènere ens puguin semblar injustes. Perquè vivim en un context on es valoren molt els mèrits, i no veiem les estructures socials que modifiquen les nostres trajectòries vitals. 

Ara bé, la pregunta és: i si ens posem totxs d’acord i tirem a terra la tanca?

 

Posted in activitats.