Ve de lluny

Tothom ens construïm des de la infància condicionats i condicionades per això que la nostra societat espera d’un nen/home i d’una nena/dona. Els  rols i estereotips de gènere encasellen les persones en les categories home/dona que limiten la nostra llibertat de desenvolupar-nos i que també limiten les nostres oportunitats. El pensament modern occidental, des de la Il·lustració, s’ha basat en una estricta divisió de la concepció de l’“home” i de la “dona”. Mentre els primers es relacionaven amb l’espai públic (de la política, de l’economia, del treball) i amb la racionalitat, les segones s’havien de construir vinculades amb l’espai privat (de la llar, de la cura) i amb la natura (irracionalitat, impulsivitat, etc.). 

 

De fet, quina és la frase que simbolitza les conquistes de la Revolució Francesa? “Llibertat, Igualtat i Fraternitat”. I, efectivament, es tractava d’un pacte entre homes, ja que les dones van ser totalment excloses dels drets polítics i civils, negant-les, entre d’altres coses, el dret al vot i, en definitiva, l’estatus de ciutadanes.

Sabies que…?

Les dones van tenir un rol molt important en la revolució francesa, encara que finalment no van poder gaudir dels drets civils i socials pels que van lluitar.

Informa't

Sabies que…?

Jean-Jacques Rousseau, considerat un dels pilars de la modernitat, va escriure al 1762 un text fonamental de la pedagogia moderna occidental: “Emilio, o de la Educación” en què es planteja una educació totalment diferenciada per als nens i les nenes. Per a l’Emilio, en quant futur home, el procés educatiu ha de convertir-l’ho en un subjecte amb coneixements i criteris propis, lliure i autònom; en canvi, la Sofia s’ha d’educar com a un subjecte dèbil i dependent, que es desenvolupa exclusivament en l’àmbit domèstic.

Informa't

Sabies que…?

Encara pots conèixer més del paper que van tenir les dones en la revolució francesa i en la lluita per la igualtat en els drets civils i socials amb els homes

Informa't