Els equipaments municipals a debat: com hi incorporem la perspectiva de gènere?

Des de l’any 2015 que l’Ajuntament de Barcelona va crear un departament per a la Transversalitat de Gènere per garantir la igualtat de gènere com a objectiu central de tot l’Ajuntament, tant de les àrees municipals com dels districtes, en tot el seu sector públic i els seus àmbits d’actuació. En altres paraules, per implemtar una mirada de gènere que incideixi en tota l’estructura municipal.

El passat dimarts 7 de juliol, el departament de Transversalitat de Gènere va organitzar una jornada interna dirigida al personal de l’Ajuntament titulada “Els equipaments municipals a debat: com hi incorporem la perspectiva de gènere?”. I com a Centre Cívic especialitzat en gènere, ens van convidar a la taula rodona per explicar el nostre projecte i la Guia Lila

Va obrir la jornada Sara Berbel, gerent municipal, referint-se a la idea que tenim d’igualtat en relació a l’ideal d’equitat, i va parlar de la necessitat de donar a cada persona en funció del què necessita. Recordeu que en parlàvem aquí al blog no fa gaire amb l’article “N’hi ha prou amb la igualtat? 

Dins la jornada també es va presentar l’estudi “La incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny, la implantació i la gestió dels equipaments de la ciutat de Barcelona” realitzat per Ana Paricio i l’equip de Pla ESTEL (Konstantina Chrysostomou i Alba Domínguez) que aborda el biaix de gènere en l’ús dels equipaments municipals i ofereix recomanacions per repensar aquests espais per tal que siguin més inclusius. Un estudi molt detallat, complet i amb una visió molt holística del què representa un equipament amb perspectiva de gènere.

La taula rodona “Els equipaments municipals en el punt de mira: Com hi incorporem la perspectiva de gènere?” estava pensada per fomentar el debat sobre aspectes pertinents al gènere en el disseny dels espais i en la gestió d’equipaments municipals i estava moderada per Carme Turégano, gerent de Coordinació Territorial i de Proximitat. A la taula hi van participar: Susana Closa, gerent de l’Institut Municipal de Barcelona Esport, Òscar Martín, de l’Institut Municipal de Mercats, i com a representant del Centre Cívic Sagrada Família, Alba Cucurull, responsable de comunicació. Es va parlar sobre l’elevat nombre d’abonades en què compten els equipaments esportius, sobre la importància de convertir els mercats en espais que emanin vida al barri, i sobre com aterrem al Centre Cívic aquesta mirada de gènere en el dia a dia de la nostra feina.

Després de la taula rodona, Sònia Ruiz, directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps ens va fer arribar a totes les persones connectades a la jornada, una invitació a treballar conjuntament per a l’elaboració d’una Mesura de Govern sobre equipaments municipals i gènere. Aquesta hauria de permetre transversalitzar la perspectiva de gènere en la gestió, el disseny i la implantació de nous equipaments i també avaluar els ja existents.

Eva Alfama, assessora Feminismes, tinença de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI va tancar la jornada amb el desig de d’avançar cap a aquesta fita tant necessària i desitjable.

 

Posted in activitats.