El dia que les poetesses es van fer visibles

Les dones creadores de qualsevol de les disciplines artístiques han passat desapercebudes durant segles, fins al punt, que han hagut de mostrar les seves obres amb pseudònims masculins o com a obres anònimes.

Al segle XX hi ha un punt d’inflexió on les dones comencen a prendre partit de les arts i mostren les seves obres com a persones amb nom i cognom.

La presència del gènere femení en el camp literari i de l’escriptura encara és inferior a la dels homes i és un tema a treballar dins la societat, al final del segle XX apareixen les dones que obren el camí d’aquesta important tasca de visibilització artística femenina. Entre elles, trobem a:

Montserrat Abelló
(Tarragona 1 de febrer de 1918-Barcelona, 9 de setembre de 2014)​
Va ser una poetessa i traductora espanyola que escrivia en llengua catalana.


Maria Mercè Marçal
(Ivars d’Urgell, el Pla d’Urgell, 13 de novembre de 1952 – Barcelona, 5 de juliol de 1998)
Va ser una poeta, narradora, editora i traductora catalana, catedràtica d’institut de català. També va ser activista política, cultural i feminista.


Clementina Arderiu
(Barcelona, 6 de juliol de 1889 – 17 de febrer de 1976) va ser una poeta catalana. Influïda per la poesia popular catalana, Josep Carner i Joan Maragall.


Marta Pessarodona
(Terrassa, Vallès Occidental, 18 de novembre de 1941) és una poetessa, narradora i crítica literària catalana. També ha conreat l’assaig i el gènere biogràfic.


Simona Gay
(Illa, 1898 – 26 de març del 1969) va ser una poeta i aquarel·lista rossellonesa i la primera dona que escrigué en català al segle xx a la Catalunya del Nord.

 

Posted in activitats.